Kees van de Veen op bezoek

Geplaatst op: 16 oktober, 2021

Kees van de Veen, de bekende fotojournaist en winnaar van de Zilveren Camera, heeft ons afgelopen woensdag iets verteld over zijn werk en werkwijze. Was je er niet bij en wil je toch meer weten over Kees, dan volgt hier nog wat informatie.

Kees van de Veen (1980) woont in Haren en is freelance fotograaf. Hij is geïnteresseerd in echte verhalen van pure mensen.

Kees werkt o.a. voor NRC Handelsblad, Trouw, VPRO Gids, ANP, Vluchtelingenwerk en Rijkswaterstaat.
Hij won prijzen bij de European Newspaper Award en de World Press Photo. Dit jaar won hij de Zilveren Camera 2020, een prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland.

Zie ook zijn site: keesvandeveen.nl en de site van de NOS.

Woensdagavond liet Kees ons zes fotoseries zien en nog enkele losse foto’s. Onderwerpen die eruit sprongen waren: Gemeenteraadsverkiezingen Pekela en Laatste dag op de drafbaan Groningen. Het meest indrukwekkend vonden wij echter de foto’s die hij aan het begin van de corona-epidemie maakte in het ziekenhuis van Assen op de ic-afdeling. Ontroerend was het verhaal van een corona-patiënt uit Brabant, die uiteindelijk is overleden. Kees had toestemming van de familie om deze man te volgen tot aan de uitvaart. Een heftig, ontroerend verhaal. Daarvoor heeft hij dan ook volgens ons zeer terecht de Zilveren Camera gekregen.

Kees houdt zich tijdens het fotograferen niet zozeer bezig met techniek, maar eerder met het vastleggen van het moment. Hij heeft de belangrijkste instelllingen in zijn hoofd zitten, dat gaat automatisch. Achteraf bewerkt hij wel de meest aansprekende foto’s (in Lightroom).