Presentatie Peter Knoester op 28 november

Geplaatst op: 03 december, 2017

Degenen die al wat langer lid zijn van de fotoclub weten wie Peter Knoester is: Peter is van origine een amateurfotograaf die de laatste jaren zijn talenten verder heeft ontwikkeld en die nu al aardig richting professionele fotograaf gaat. Hij laat de leden van Fotoclub Noordenveld niet alleen meedelen in zijn kennis, maar het is ook elke keer weer genieten als Peter zijn foto’s met ons deelt.

Uitgangspunt van Peter is “bewust fotograferen”. Voor mij betekent dat “er niet meer zomaar wat op los knippen en dan maar hopen dat er een wereldfoto bij zit”, zo ongeveer volgens het principe “niet geschoten is altijd mis”. Eerst fotografeerde ik wel altijd op die manier, en dat leidde ertoe dat ik van sommige onderwerpen wel meer dan 100 foto’s had en dan niet meer kon kiezen welke ik hou de beste vond. Best vermoeiend.

Uiteraard ben ik wel zo begonnen, want ik wist niets van belichting en belichtingstijd, diafragma, scherpstellen, iso of compositie, laat staan van fotografische middelen, beeldratio, lagen contrasten of diepte. En wat in vredesnaam is bokeh? Dat hoef ik toch allemaal niet te weten? Fotograferen op de automaat geeft beslist soms ook hele leuke resultaten!

Aanvankelijk vond ik het dan ook maar overdreven, dat bewuste fotograferen. Ik had toch wel een paar leuke foto’s gemaakt zo door de jaren? Waarom iets veranderen als het goed functioneert? De Amerikanen zeggen niet voor niets: Don’t fix it if it ain’t broke.
Langzamerhand begon er toch iets bij mij te dagen. Misschien zat er toch wel iets in Peters verhaal: als je weet wat je aan het doen bent, ben jij de baas en niet de camera. Als je het goed doet, worden je foto’s beter, niet alleen technisch, maar ook qua zeggingskracht.

Tegenwoordig word je overspoeld met foto’s, op Facebook, Whatsapp en andere digitale media. Ik zie nu, nu ik Peters verhaal over bewust fotograferen een paar keer heb gehoord, veel sneller of een foto goed is en goed gemaakt. Onbewust heb ik dus een heleboel opgepikt, en daarvoor wil ik Peter vanaf deze plek nog eens hartelijk bedanken.

Op 28 november kwam Peter weer langs bij de club en bracht aan de hand van eigen en andermans foto’s de principes van bewust fotograferen nog eens onder de aandacht. Als je denkt dat bewust fotograferen ook iets voor jou is, kun je deze principes elders op deze site vinden.

Josie Borger

Aanleveren foto's

Voor het bespreken van de foto's maximaal 2 foto's aanleveren via WeTransfer
E-mail ontvanger: fotoclubnoordenveld@gmail.com

Bestandsoort: JPG
Naamgeving bestand: naam - titel - eventueel afbeeldingnummer
Als de volgorde van belang is, dan je naam aanvullen met 1 of 2
Zet géén informatie ín de foto zelf ( copyright of naam e.d.)